Świadomość zdrowego żywienia w społeczeństwie radykalnie wzrasta. Zdrowe żywienie stało się w ostatnim czasie bardzo modne. Jak zacząć jeść zdrowiej i bardziej odpowiedzialnie?Zapraszamy na kurs do klasy 5a! Na zajęciach z wychowawcą w ramach realizacji zagadnień prozdrowotnych szczegółowo omówiliśmy PIRAMIDĘ POTRZEB MASLOWA. Wspólnie opracowaliśmy „Pomysły na zdrowe śniadanie”, ucząc się systematyczności i odpowiedzialnego planowania. Ułożyliśmy posiłki żywieniowe w oparciu o warzywa – istną bombę witaminową dla organizmu, źródło błonnika i składników mineralnych. Każdy z uczniów przygotował przepis, co stanowiło ćwiczenie redakcyjne z języka polskiego i... najważniejsze przyniósł w tym dniu „Zdrową przekąskę śniadaniową”. Mniam...Zamiast słodkich wysoko przetworzonych łakoci, na naszym stole znalazły się sałatki ze świeżych owoców i warzyw, naturalne jogurty z niesolonymi orzechami, pestkami dyni, słonecznika, płatkami owsianymi z miodem, wieloziarniste, ciemne pieczywo, pieczywo z mąki orkiszowej z pastą warzywną własnego pomysłu i z hummusem, warzywa z rukolą na czele, awocado, granat, nasiona chia, oliwka z oliwek. A w termosach - herbaty owocowe, ziołowe – z lipy, mięty, pokrzywy z cytryną i imbirem, woda mineralna – oczywiście niegazowana. Imponujące? Pamiętajmy! Jedzenie to nie tylko przyjemne doświadczenie – to za każdym razem branie odpowiedzialności za swoje zdrowie. Dbajmy o swój organizm, jedząc świadomie. To proste - i możemy zacząć od zaraz. Uczniowie kl. 5a z wych.