A A A

KRASZANKI

to jajka bez wzorków, farbowane na jeden kolor w roślinnym wywarze. Łupicy cebuli nadają im kolor brązowy, buraki – różowy, szpinak czy pokrzywa  - zielony, czerwona kapusta i owoce tarniny – niebieski, owoce czarnego bzu – czerwony, a kurkuma – żółty.

PISANKI

to jajka z wzorem z gorącego wosku. Podczas ozdabiania gotowanych jaj w wodzie z barwnikiem, wosk się topi, a pokryte nim miejsca zostają nieufarbowane.

DRAPANKI

to jajka z wzorami wydrapanymi ostrym narzędziem na zabarwionej wcześniej skorupce. Bardzo trudna i wymagająca cierpliwości technika.

AŻURKI

to jajka z wywierconymi wzorkami. Zdobienie skorupki jajka, z którego wydmuchano zawartość, wymaga wyjątkowej ostrożności, bo bardzo łatwo ją uszkodzić.

Źródło: Świerszczyk

Realizując wymogi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych „RODO"), Szkoła Podstawowa im. hetmana Jana Tarnowskiego w Tarnowcu pragnie przekazać Państwu informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych w SP Tarnowiec , jak również poinformować o przysługujących Państwu prawach z tym związanych. Używamy plików cookies, Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej na temat cookies. polityka prywatności .

  Akceptuję cookies dla tej witryny.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk